Damberg: Därför är AWS Sverige-etablering så viktig för landet

Näringsminister Mikael Damberg tror att Amazon Web Services intåg i Sverige blir viktigt för landet – för att behålla en tätposition i det digitala skiftet. ”Molnet är ett sätt för företag att transformera sina affärsmodeller.”

Amazon Web Services har som bekant meddelat en jättesatsning i Sverige med tre nya datacenter i städer runt Stockholm (Eskilstuna, Katrineholm och Västerås), och när de nu ungefär en månad senare arrangerar sitt stora event AWS Summit i Stockholm är intresset stort och lokalerna fullsatta.

Följaktligen var också den politiska toppen på plats i form av näringsminister Mikael Damberg, S, som invigde konferensen – och började med att tacka den amerikanska jätten för att ha valt Stockholmsregionen

– Jag är här för att tacka AWS. Vi ska vara ledande på innovation och underlätta för svenska företag att ligga i framkant i det digitala skiftet - och den här etableringen kommer att hjälpa till med det. Vi ligger i framkant, men för att förbli konkurrenskraftiga måste vi öka takten i det digitala skiftet.

När Damberg talade om digitaliseringen i Sverige låg dock inte fokus på de världsledande tjänsterna inom musik, betalningslösningar eller andra finansiella tjänster. Nej, det handlade mer om den klassiska storindustrin.

– Det här handlar inte bara om startups inom den digitala världen, utan också om den traditionella industrin. Ta till exempel Boliden som har smarta lösningar nere i gruvorna för att öka säkerheten, produktiviteten och för smart ventilation. Det handlar om att skapa en smart gruvindustri.

– Därför är det så roligt med AWS etablering, de kan stötta företagen i det här digitala skiftet. Molnet är ett sätt för företag att transformera sina affärsmodeller.

Damberg nämnde fyra faktorer som ligger bakom Sveriges position i den digitaliserade världen och som gjort landet attraktivt för företag som AWS att etablera verksamhet här:

– Bredbandsutbyggnaden, Ericsson, utbildningssystemet och hem-pc-reformen, som gjorde att många människor en gång började använda pc. Tillsammans har de här faktorerna byggt upp en talangpool.

Vidare talade Damberg om att det måste skapas förutsättningar för den traditionella industrin att möta upp med smarta startups och därför måste också startup-scenen fortsätta utvecklas.

Även Darren Mowry, regionchef för Amazon Web Service, talade länge och väl om Sverigeetableringen.

– Man säger ju alltid att det är en speciell konferens när man inviger den, men den här gången är det verkligen unikt. Att bygga infrastruktur i Sverige är ett stort beslut. Sverige kunde möta våra krav, där finns utbildad arbetskraft och de ligger också långt framme vad gäller förnybar energi.

Source: Computer Sweden - Idg
Article: http://computersweden.idg.se/2.2683/1.681722/damberg-aws-sverige?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ComputerSweden20SenasteNyheter+%28CS%3A+Computer+Sweden+20+senaste+nyheter%29