Verkets gamla miljöer imponerade på Avesta Cons besökare

Spelkonvent arrangeras oftast i skolor eller mässhallar. När Avestas första konvent gick av stapeln i helgen fick besökarna i stället besöka en gammal hytta.
– Normalt sett kommer man till sterila mässhallar. Det här är underbart, säger Tom Larsson.

I fredags öppnade Avestas första spelkonvent någonsin. I Verket i Koppardalen kunde besökarna få chansen att uppleva allt från rollspel till virtual reality till cosplay – en konstform där deltagaren skapar en kostym och går in i en speciell karaktär som ofta hämtas från tv-spel eller serier.

Tom Larsson är involverad i en cosplay-grupp som håller till i Dalarna. För honom handlar cosplay för det första om att få skapa något.

– För mig är skapandet prio ett. När allt är klart får man möjlighet att träffa människor med samma intresse. Det sociala är otroligt kul, säger han.

Han tycker att Avesta Cons arrangörer lyckats extra bra när det kommer till valet av lokal, Verket.

– Det är så mysigt här. Normalt sett kommer man till sterila mässhallar. Det här är underbart, säger Tom Larsson.

I ett annat rum satt Kajsa Sjungargård och spelade rollspel tillsammans med Kenny Palm, Anderas Ahlin och Fabian Sjungargård. För Kajsa handlar rollspel om att få möjligheten att påverka ett händelseförlopp.

– Det är som att kolla på en film eller läsa en bok men det du själv som får bestämma vad som händer. Man behöver inte sitta passivt och ta emot bara. Man skapar något och har kul med andra, säger Kajsa Sjungargård.

Moa Hedström Waldén, kultursamordnare på Avesta kommun, står bakom Avesta Con. Hon är glad över att så pass många hittade till Verket i helgen.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd, men jag har varit nervös också. Tänk om jag hade hittat på att folk skulle vara intresserade av det här. Det verkar som att min omvärldsspaning varit korrekt och det finns ett intresse för spelkultur, säger hon.

Blir det något mer Avesta Con i framtiden?

– Vi kör nästa år också. Det är klart. Jag har fått ett okej från mina chefer. Målet är inte nödvändigtvis att expandera men att bidra med mer innehåll. Vi gör det här för spelkulturen.

Source: Dala-Demokraten
Article: https://www.dalademokraten.se/logga-in/verkets-gamla-miljoer-imponerade-pa-avesta-cons-besokare