XCO-bana i världsklass byggs på Lugnet

En MTB-bana designad för internationella MTB-mästerskap byggs nu på Lugnet i Falun.
– Den blir klar i vår. Invigningstävlingen blir en rikstävling i sommar, säger Tommy Johanson som designat själva hindren.

Banan blir permanent vilket gör att allmänheten kan testa den, klocka sig själva och jämföra med världseliten då banan inte används i tävling. – Det kommer att kosta 50 kr per gång eller 600 för ett årskort, förklarar Jonas Boström, anläggningsansvarig på Falu Kommun.

Banan har tagits fram i ett samarbete mellan Falu Kommun, Sweden Mountainbike samt tre lokala klubbar. – Vi på Falu kommun har avsatt 400.000 kronor under hösten. Det blir nog mer vi skjuter till under våren, säger Jonas Boström.

Arbetet har letts i en grupp bestående av Annie Söderberg, förbundskapten MTB, Fredrik Ericsson, elittränaren i MTB, Jennie Stenerhag, elitcyklist, Emil Lindgren, elitcyklist, Ida Jansson, elitcyklist samt Tommy Johanson, cykeltränare på Hagströmska gymnasiet.

– Falu Stigcyklister har utvecklat cykelleder i området i många år, så de har lagt grunden, säger Fredrik Ericsson.

– Men av banans cirka fyra kilometer så har vi gjort 2,8 kilometer som är helt nya sträckningar i det som tidigare bara var skog, förklarar Ericsson. Till sin hjälp har de haft kommunens idrottsvaktmästare som röjt med grävmaskiner.

– Vi gick också runt med Sveriges Television så de fick ha synpunkter var det blir bäst att filma, förklarar Jonas Boström.

Varifrån kommer själva idén att göra en sådan här proffsig bana?

– Jag lade ut en bild då det var VM här 2015 och frågade retoriskt: När får vi se så här mycket folk då vi kör MTB i samma område, berättar Fredrik Ericsson.

– Nu vet jag inte om det var därför, men det blev startskottet på en diskussion, konstaterar han.

Förre MTB-elitåkaren, Tommy Johanson, som under de senaste åren arbetat som lärare på MTB-gymnasiet på Hagströmska, är glad.

– Jag bygger banor på halvtid runtom i Sverige numera. Men att den bästa banan byggs i Falun är skoj. Det finns ingen motsvarighet någon annanstans i Sverige, säger han.

– Den har OS-kvalitet. Nu kanske det inte blir något OS i Falun, men banan håller VM-status också, säger Johanson och får medhåll av Emil Lindgren.

 

Source: Dala-Demokraten
Article: https://www.dalademokraten.se/logga-in/xco-bana-i-varldsklass-byggs-pa-lugnet