Björken är framtiden för kartongfabriken i Fors

Nya platschefen: "Vi går i bräschen för björkkartong". 1 oktober fick Stora Enso Fors en ny platschef – Mikko Sorjonen. Redan första veckan började han sätta sin prägel på kartongfabriken och stakade ut en framtid där björken är en viktig del. Men det långsiktiga målet är större än så.
– Vi kan bli den bästa producenten i världen.

Med sina 550 anställda är Stora Enso Fors Avesta kommuns näst största privata arbetsgivare. En av de senaste tillskotten är Mikko Sorjonen som tagit över jobbet som platschef efter Cecilia Carter.

– När den här möjligheten kom var det som att komma hem, säger Mikko Sorjonen.

Stora Enso har på många sätt och vis varit en viktig del för Mikko Sorjonen under mer eller mindre hela hans vuxna liv. I 25 år har han arbetat på Stora Ensos tidningspappersfabrik i Hyltebruk med olika roller.

– Min sista roll på Hyltebruk var som produktionschef med ansvar för hela produktionen från stock till färdig, utlastad rulle.

Bytet från Hyltebruk till Fors innebär även att Mikko Sorjonen lämnar en bransch där tidningspapper blivit allt svårare att sälja till en framtid som fortsätter att växa.

– När man jobbar med tidningspapper var det en ständig strid och man räknade på allt, säger Mikko Sorjonen och fortsätter:

– När jag kommit till en bransch där det finns en bra marknad med bra marginaler kan jag använda erfarenheterna från tidningspappersbranschen och bidra till att göra den här branschen ännu mer lönsam och konkurrenskraftig. Vi ska göra något bra till något fantastiskt.

I Fors producerar man något som förkortas FBB, folding box board. Det handlar om kartong på rulle eller ark som används av bland andra tillverkare av choklad, cigaretter eller läkemedel. Traditionellt sett har kartongen tillverkats av gran – något som snart kan komma att ändras. Åtminstone i Fors.

– Björk kommer vara en stor del av vår framtid, säger Mikko Sorjonen.

Just björken gjorde att den nya platschefens första vecka i Fors minst sagt blev händelserik.

– Första dagen på jobbet i Fors hade vi ledningsmöte och vi diskuterade försäljningsplanerna för nästa år. När vi kom till hur mycket björkkartong som vi skulle sälja var estimatet dubbelt så stor jämfört med vad vi hade planerat för. Vi hade inte rätt saker på plats för att kunna leverera de siffrorna, förklarar Mikko Sorjonen.

Det mest akuta problemet låg i att kartongfabriken i Fors inte hade ett avloppsreningssystem som klarade att ta emot den mer krävande hanteringen av björk. Samma vecka som ledningsmötet togs en plan fram för att bygga om avloppssystemet.

– På fredagen samma vecka hade vi ett förslag färdigt över vad vi skulle vilja göra. Veckan efter fick vi investeringen beviljad. Det var verkligen en raketstart.

På senare år har efterfrågan på björkkartong ökat och kommer fortsätta att öka om man får tro Mikko Sorjonen. Enligt honom finns det många fördelar med det svartvita trädet jämfört med gran.

– Björkkartong är bättre. Framför allt är den vitare. När man pratar om ”folding box board” vill kunden att kartongen ska vara så vit som det bara går. De vill även att den ska vara så slät som möjligt. Kartongen från björk blir även styvare.

I dag är det få kartongproducenter som producerar björkkartong i några större volymer. Tröskeln att börja kan vara hög eftersom att det krävs kunskap och en hel del investeringar för att lyckas. Förutom investeringarna i ett förbättrat avloppssystem har det även lagts pengar på att börja producera så kallat MFC, mikrofibrillär cellulosa.

– MFC kommer bli en jätteviktig komponent i det arbete vi kommer göra med våra produkter. För att vi ska få en stark, lätt och styv kartong behöver vi binda ihop fibrerna, säger Mikko Sorjonen och fortsätter:

– I dag använder vi potatisstärkelse till att klistra ihop fibrerna. MFC är mycket bättre och vi behöver inte använda mat i vår produktion.

Hur ser du på Stora Enso Fors framtid?

– Vi kan bli den bästa FBB-producenten i världen.

Hur ska ni bli det?

– Det är en kombination av kunskapen kring det vi producerar – den långa erfarenheten som finns här i Fors och de nya idéer som vi har.

 

 

Source: Dala-Demokraten
Article: http://www.dalademokraten.se/dalarna/avesta/bjorken-ar-framtiden-for-kartongfabriken-i-fors-nya-platschefen-vi-gar-i-braschen-for-bjorkkartong