Vansbro vinner Bästa Tillväxt

– Vi hade några jobbiga år, men har alltid behållit kompetensen

Efter några års svacka på företagssidan har Vansbro återhämtat sig och kammar nu hem priset i Bästa Tillväxt i Dalarna. Priset premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Det är fjärde gången som Vansbro vinner Bästa Tillväxt sedan priset började delas ut 2007.

– Vi hade några jobbiga år. Sågverken drog ned och ett metallföretag tappade en stor kund. På en så liten arbetsmarknad slår det igenom direkt för övriga företag, säger Oskar Lundgren, näringslivschef i Vansbro. Vi är en liten kommun som fått mycket stryk genom åren, men eftersom våra tillverkande företag aldrig flyttade tillverkningen utomlands har vi alltid behållit kompetensen.

Bästa Tillväxt mäter tre olika variabler hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa har förändrats mellan de två senaste boksluten: ökat antal anställda, ökad vinst och en omsättningsökning på över fem procent. Av dessa siffror skapas ett tillväxtindex som gör att företagen i ett län kan jämföras med varandra.

– Det är härligt att se en kommun som fått företagandet att vända uppåt så kraftigt igen efter tuffa år. Att ha tur räcker inte, utan det krävs att företagen och kommunen arbetar gemensamt för att nå en trygg tillväxt, säger Harald Stjerna, delägare i Syna, i ett pressmeddelande.

Och efter lågkonjunkturer och bakslag har industrin i Vansbro fått sällskap av en snabbt växande bransch – e-handel. Hårvårdsprodukterna från Lyko säljs på nätet från Vansbro och har snabbt gått från tre anställda till 145. Framgångarna har fört med sig att flera mindre e-handelsbolag startat i Vansbro eller flyttat till kommunen.

– Bara för några år sedan var branschkoncensus att all e-handel skulle ligga i Stockholm eller Örebro, men det som hänt i verkligheten är att orter som Vansbro och Morgongåva har dragit till sig stora bolag i stället. Här har vi mycket billigare lokalhyror, men viktigare är att man får en trogen arbetskraft som bygger upp en kunskap som företagen sedan får behålla en längre tid, säger Oskar Lundgren.

Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007, och så här placerade sig de olika orterna i länet 2017:

1. Vansbro
2. Mora
3. Gagnef
4. Älvdalen
5. Orsa
6. Borlänge
7. Rättvik
8. Hedemora
9. Malung-Sälen
10. Avesta
11. Ludvika
12. Säter
13. Falun
14. Leksand
15. Smedjebacken

Source: Avesta Tidning
Article: http://www.avestatidning.com/dalarna/vansbro/vansbro-vinner-basta-tillvaxt-vi-hade-nagra-jobbiga-ar-men-har-alltid-behallit-kompetensen

November 23, 2017

Vansbro

Back to archive