Han stärker näringslivet i Orsa

Han satsar på IT-företag – stärker näringslivet i Orsa: "Inte varit läge att satsa förrän nu"

Redan i högstadiet ville Lars Olof Olsson starta ett eget företag. En firma registrerade han år 2006. Det skulle dock dröja mer än tio år innan han helhjärtat blev egenföretagare i Orsa:
– Det har inte varit läge att satsa förrän nu, säger Lars Olof Olsson.

Lars Olof Olsson är en av de nyaste entreprenörerna i Orsa kommun.

I en lokal på 60 kvadrat, som du finner längs Järnvägsgatan, har han satt upp sitt kontor. Det hela började dock för mer än tio år sedan när han registrerade sin firma Risa IT.

– Då var det ett projekt jag hade vid sidan av, förklarar Lars Olof, som vid den tidpunkten jobbade på OKQ8 i Mora.

Firman gick hand i hand med hans intresse kring webutveckling och datorskydd. Tidigt var han självlärd. Under årens lopp har han också gått kurser och studerat mer ingående.

Innan han valde att helhjärtat satsa på sin egen firma jobbade han också som IT-ansvarig på Mora tingsrätt. Där hade han hand om driften och den lokala supporten.

På frågan kring varför han valde att sluta där och starta eget företag tvekar han något:

– Jag vet faktiskt inte. Det har varit en tanke jag haft sedan högstadiet. Att man ville vara sin egen. Den har levt kvar och det var därför jag startade firman. Sedan hade livet sin gång. Det har inte varit läge att satsa förrän nu.

En orsak till att det var läge att satsa nu är att IT-tjänster utförda i hemmet, eller nära anslutning till hemmet, omfattas av RUT-avdraget.

Först var Lars Olof tveksam. En lokal kunde potentiellt hota att äta upp intäkterna. Men då han fick höra att lokaliteten var tämligen billig valde han att etablera sig i Orsa och serva kommunerna i dess omnejd.

– Ska man satsa måste man synas. Men det är inte en butikslokal i traditionell mening. Det är mest ett showroom där jag visar upp att jag finns, konstaterar Lars Olof, som ändå säljer en del saker på plats.

Han vill också ge en ros till näringslivskontoret i Orsa. Han upplever att de genast var intresserade och bidrog med mycket hjälp under starten. Likaså upplever han Orsa som en vibrant kommun med många företag och potentiella kunder.

– Jag känner mig trygg i mitt beslut att jag sade upp mig och etablerade mig i Orsa. Det känns som det här kommer gå vägen. Det känns positivt, avslutar Lars Olof.

Source: Dalarnas Tidningar
Article: http://www.dt.se/dalarna/orsa/han-satsar-pa-it-foretag-starker-naringslivet-i-orsa-inte-varit-lage-att-satsa-forran-nu

December 14, 2017

Orsa

Back to archive