Ingenjörstrio i Mora "Ingen i Sverige som slår dem"

Ingenjörstrio jobbade med Gripen - fångade storkoncernens intresse: "Ingen i Sverige som slår dem"

En trio i Mora har 56 års erfarenhet inom området mätteknik. De har arbetat med JAS Gripen och medverkat vid framtagningen av ett rörverk på 360 meter för Sandvik. Nu går de in i en ny era då de börjat jobba under ÅF.

Östnor och industrier har länge gått hand i hand. Redan under 1700-talet blev bygdens klockmakeri den mekaniska industrins vagga i Mora.

Fokus i media ligger dock ofta på de stora anrika företagen som Morakniv och FM Mattsson.

Men det bedrivs även ingenjörskonst i betydligt mindre skala i Östnor.

I samma lokaler som du finner Mora Contract Manufacturing (mer känt som MCM) finner man tre mättekniker från Mora som tillsammans har 56 års erfarenhet inom metrologi, eller mätteknik.

Arbetet de utför är brett.

De jobbar bland annat med så kallad omvänd produktutveckling. Det är tekniken att utifrån en färdig produkt ta fram detaljerade ritningar och specifikationer på hur produkten fungerar.

Likaså kan en kund ha produktions- eller kvalitetsproblem. Då kan de använda sin utrustning för att mäta upp produktionslinjen eller produkten och se vad som är svårigheten.

– Det är nästan ingen i Sverige som slår dem tre på det här området, berättar Erik Löfgren, sektionschef i ÅF.

Tidningen uppmärksammade gänget redan 2014. Fast då arbetade trion under Hexagon Metrology. Sedan en vecka tillbaka jobbar de i stället för ingenjörs- och designföretaget ÅF.

Det var ett givet beslut för ÅF att ta över företaget, menar Erik Löfgren:

– Här sitter vi nära industriföretagen som vi jobbar med. Som MCM, MAFI, Pressmaster och så vidare. Jag kan inte nog understryka hur mycket entreprenörskap som finns i Mora. Då är det viktigt att mättekniker finns tillgängliga.

Skillnaden för trion i Östnor är att Hexagon inriktade sig på att sälja produkter snarare än att utföra tjänster.

– Försäljningen av instrument var tidigare huvudnumret. Nu ligger fokus i stället på att hjälpa kunderna med problemen. Att hjälpa kunderna att göra bra grejer och lösa deras problem. Det är det här vi velat göra hela tiden, säger Mats Johansson, som är teamleader för Morakontoret.

Samtidigt är det knappast något nytt för dem att arbeta ute med kunder. Tvärtom.

– Det största som vi har mätt var ett rörverk där vi satte ut alla maskiner för Sandvik AB. Det var 360 meter långt och vi hade en noggrannhet på plus/minus två tiondelar på femton meter. Det var häftigt, säger Mats Johansson, och de har också jobbat med Försvarsmakten och JAS Gripen.

Nu i närtid ska de koncentrera sig på att vidareutveckla kontoret och börja lära känna ÅF-organisationen.

– Vi tror starkt på framtiden här i Mora. Jag ser framför mig att vi behöver växa med flera konsulter inom mekanik och produktutveckling som kan komplettera gänget här. Att satsa i Mora känns naturligt och jättebra, avslutar Erik Löfgren.

Source: Dala-Demokraten
Article: http://www.dalademokraten.se/dalarna/mora/ingenjorstrio-jobbade-med-gripen-fangade-storkoncernens-intresse-ingen-i-sverige-som-slar-dem