1200

Dalaföretag i storaffär – ökar med 300 anställda: "Det gör oss stolta"

Dalaföretaget Dellner Invest slår till med en storaffär. Företaget köper det tyska företaget Pintsch Bubenzer och får ytterligare 300 anställda.

– Det är fantastiskt att vårt företag i Falun och Borlänge har fått den här möjligheten. Det stärker hela Dellner-gruppen, säger Marcus Åberg, vd för Dellner Brakes.

Dellnerföretagen har gått bra de senaste åren. Moderbolaget Dellner Invest gjorde en vinst på 150 miljoner kronor enligt den senaste årsredovisningen. Merparten av de pengarna kommer från Dellner Couplers verksamhet i Vika, där det bland annat görs tågkopplingar. I Borlänge finns det mindre bolaget Dellner Brakes, som gör bromsar exempelvis till propelleraxlar.

Det är inom bromssidan som Dellner Invest nu gör en storaffär. I onsdags blev det klart att bolaget köper företaget Pintsch Bubenzer. Det har sitt huvudkontor i Kirchen, mellan Frankfurt och Düsseldorf och är Europas största tillverkare av bromsar till industrin, bromsar som bland annat används vid lastning av containrar.

Marcus Åberg, vd för Dellner Brakes, vill inte säga hur mycket Dellner Invest fick betala för det tyska bolaget, som har en omsättning som motsvarar runt 600 miljoner kronor.

Dellner Invest har två ägare: Gunnar Dellner och Clas Nicolin. Nu kliver den Luxemburgbaserade fondförvaltaren Active Ownership Capital in som finansiell partner, men blir inte delägare i Dellner Invest. Företaget är med och finansierar köpet av Pintsch Bubenzer.

I och med affären går Dellner-gruppen från cirka 900 anställda globalt, till 1200 anställda.

Marcus Åberg är nöjd med affären.

– Det är bra att vi tar en nisch till inom industribromsar. Dellner Brakes närmar sig en omsättning 100 miljoner kronor under 2018. Nu köper vi en konkurrent som är sex gånger så stor inom industribromsar. Det gör oss stolta, säger Marcus Åberg.

En fördel med affären är att Dellner-gruppen får tillgång till det tyska bolagets nät av försäljare runt om i världen. Det är något som förhoppningsvis ska stärka hela företaget, menar Marcus Åberg.

 

Source: Dalarnas Tidningar
Article: http://www.dt.se/dalarna/dalaforetag-i-storaffar-okar-med-300-anstallda-det-gor-oss-stolta