1200

Han tar över Orsa stadshotell: "En nystart"

Orsa stadshotell får ett helt nytt liv. Oscar Diös har köpt den pampiga byggnaden mitt i Orsa och planerna för det anrika stadshotellet är många. Hotellet får en ny restaurang och 15 nya lägenheter.

Han har tittat på det länge och funderat. Till sist köpte Oscar Diös byggnaden.

– Jag har mina rötter här. Farmor bodde i Oljonsbyn här i Orsa och vi har fritidshus i Fryksås. Pappas morfar var Anders Diös och mormor var Lisa Diös. Anders Diös startade Byggnadsfirman Anders Diös, som verkat här i bygden under 70 år.

– Lisa och Anders skapade företaget tillsammans och det är fantastiskt att få vara en del av den historien, säger Oscar.

Oscar arbetar med vandrarhem, hotell, att renovera byggnader och hus och han driver bland annat hotellet i ett flygplan vid Arlanda flygplats.

– Jag är van att arbeta i bland annat Uppsala. Beslutsvägarna är längre än på mindre platser, som här i Orsa. Kommunikationsvägarna är enklare och snabbare. Det underlättar i arbetet, säger Oscar.

Han är hotellets nye ägare, men har ännu inte fått tillträde till byggnaden. Det sker under våren. Nästa steg blir att börja renoveringen, men ännu är inga handlingar inlämnade. Först och främst måste detaljplanen ändras.

Oscar planerar att bygga lägenheter i hotelldelen, tvåor och treor på 40 respektive 60 kvadratmeter. Totalt 15 lägenheter för permanentboende. Då behövs ändringar i detaljplanen. En ansökan om detta kommer att lämnas in till kommunen.

Men det är inte allt. Oscar vill ta tillbaka hotellet, som den samlingsplats och mötesplats det en gång var.

– Det är ett hus, som förtjänar ett bättre öde. Många har sneglat på det och jag har funderat på vad, man kan göra med det efter tiden av katastrofboende. Jag tror på Orsa och att det finns ett behov av både boende och en mötesplats och bra restaurang.

– Rent historiskt har stadshotellet varit en central samlingsplats i Orsa. Här har varit uppträdanden, dans, disco en nöjesplats. Det krävs stora investeringar och ombyggnationer för att hotellet, som kommer att heta Järnvägshotellet, ska få en nystart, menar Oscar.

Restaurangdelen ska hyras ut och drivas av en duktig restauratör. Där ska serveras lunch, middagar, afternoon the, det ska finnas utrymme för konferensen om möten.

För att göra restaurangen mer tillgänglig och öppen vill Oscar skapa utsikt över Järnvägsgatan.

– Turismen ökar och utvecklas, men jag upplever inte att Orsa som centralort expanderat lika mycket, säger Oscar Diös.

 

Source: Dalarnas Tidningar
Article: http://www.dt.se/dalarna/orsa/nytt-namn-restaurang-och-15-nya-lagenheter-han-tar-over-orsa-stadshotell-en-nystart