LAN lockade hundratals spelsugna till Lugnet

Ett hundratal ungdomar lockades till helgens LAN-evenemang på Lugnet.
Några tappra försökte spela hela natten och lyckades nästan:
– Efter bara fyra timmars sömn så är man lite trött, säger Lydia Dyrelöv från Falun.

Ungdomarna sitter med sina datorer längs med långa bord i en av Lugnets gymnastikhallar när tidningen besöker helgens LAN. Som mest deltog 100 spelare, både killar och tjejer.

Det är andra gången som evenemanget arrangeras av den ideella organisationen Daladevelop som arbetar för att främja teknikutbildning i länet.

– Vi fick jättebra feedback förra gången men det var först nu som vi hade orken att arrangera igen för det kräver mycket, säger samordnaren Emil Österlund.

LAN står för Local Area Network och innebär att deltagarna kopplar upp sig i ett nätverk där de kan tävla och chatta med varandra. Ofta är det ett spel som står i centrum, denna gång Minecraft.

– Minecraft är väldigt populärt hos en yngre målgrupp, så vi märker att det finns en väldig efterfrågan. Det är också jättekul att det är så många tjejer som har hittat till den här hobbyn – mycket tack vare just Minecraft, säger Emil Österlund.

I årets LAN fick man spela hela natten om man var minst 13 år eller hade en förälder med sig. Ett femtontal ungdomar höll ut med minimal vila.

– Efter bara fyra timmars sömn så är man lite trött. Det var som jobbigast runt tre, fyra på natten. Vi ställde ihop några stolar som vi sov på, men det var lite kallt, skrattar Lydia Dyrelöv från Falun.

Gemenskapen bland deltagarna nämner flera som det bästa med LAN.

– Oftast när man spelar så vet man ju inte vilka man chattar med men nu kan man bara be personen räcka upp handen så ser man vem det är. Man får träffa nya människor, det är kul, säger Ellen Brus från Falun.

Malte Nyström kom med kompisen Max Linder ända från Söderhamn:

– Vi är ju inte 13 år så vi sov i husvagn med föräldrarna på campingen och så kom vi hit i morse igen. Det är kul både att träffa folk och att spela, säger han.

 

Source: Avesta Tidning
Article: http://www.avestatidning.com/dalarna/falun/lan-lockade-hundratals-spelsugna-till-lugnet-efter-bara-fyra-timmars-somn-ar-man-lite-trott