Öppet hus hos Bolidens gruva – och världspremiär

Skrattande barn i färgglada hoppborgar, simulatorer som visar hur det är att köra lastmaskin och borrigg nere i gruvgångar och VR-glasögon som tar dig djupt under jord till platser du aldrig tidigare varit på. Det är ett litet smakprov av öppet hus-evenemanget som Bolidens gruva arrangerade i helgen.
– Vi vill att fler ska känna till vår verksamhet, säger Jenny Gotthardsson som är områdeschef för Boliden i Garpenberg.

Under lördagen arrangerade Boliden gruva öppet hus för allmänheten där målet var att visa upp hur verksamheten bedrivs, geologin bakom kulisserna, den ofta hemlighetsfulla produktionen och företagets miljöarbete.

– Vi hade jättesvårt att bedöma intresset och hur många besökare som skulle komma men det överträffade våra förväntningar och besökssiffran landade på drygt 650 personer. Från vår sida skulle jag vilja säga att det blev en succé, säger Jenny Gotthardsson.

En kiosk med gratis mat och dryck, hoppborg och ett stort tält med plats för 350 personer hade byggts upp endast ett stenkast från gruvan. Dock erbjöds inga gruvturer under dagen.

– Det har att göra med säkerheten. Vi avgränsade ett område som besökarna kunde vistas i samt att vårt vaktbolag var på plats för att se till att allt flöt på bra under dagen.

Förberedelserna har tagit månader, berättar Jenny.

– Tältet och all utrustning används till den här öppet hus-dagen, men inte bara det. Fler exempel är på fredag när Boliden har årsstämma med aktieägarna och nu under veckan kommer det ett flertal skolklasser på besök, säger Jenny Gotthardsson.

Precis innanför entrén till det vita tältet fanns guldsmedsmästaren Veronica Eriksson från Hedemora på plats för att presentera en rykande färsk nyhet.

– Jag har tillsammans med Boliden tagit fram ett lokalt smycke i rent silver där materialet kommer från Garpenberg, och smycket är en miniatyr av Lappberget som är malmkroppen som gruvan bryter ur just nu, säger Veronica.

Hängsmycket finns i två olika storlekar. Det ska passa estetiskt till både tjejer och killar, betonar hon.

– Jag har fått jättebra respons och folk blir förvånade. Det är fantastiskt roligt att ha fått tag i riktigt Garpenbergssilver, säger Veronica Eriksson.

Source: Dalarnas Tidningar
Article: https://www.dt.se/dalarna/hedemora/fulltraff-for-oppet-hus-hos-bolidens-gruva-och-varldspremiar-for-unikt-smycke-overtraffade-vara-forvantningar

April 22, 2018

Mining | Hedemora

Back to archive