Flygplatsbygget i Sälen är i full gång – då ska de första passagerarna kunna boka plats på flyget

Nu är det full fart på bygget av flygplatsen i Sälen. De första planen med passagerare ska kunna landa i december 2019 och då ska allt vara på plats och klart.
– Omkring årsskiftet ska det vara möjligt att börja boka biljetter till de flyg som ska gå till Sälen, berättar Brett Weihart, vd för Scandinaivian Mountains, som bygger flygplatsen.

Tidigare i våras kom beskedet att det i första skedet inte ska byggas något handelscentrum i anslutning till flygplatsen. Men enligt Brett Weihart är planerna inte borta för den delen, det handlar om att byggstarten flyttats fram i tiden.

– En förklaring är att vi vill kunna koncentrera oss på flygplatsen i första hand, det blir lite splittrat om vi ska hålla på med allt, men planen ligger kvar och det planeras för ett handelscentrum, säger Brett Weihart.

Det har förekommit spekulationer om att bolaget skulle få betala tillbaka de 250 miljoner kronor de fått från staten, på grund av att det inte blir någon handelsplats i första läget. Men så blir det inte, Näringsdepartementet bekräftar att det finns ingen koppling till handelscentrum i varken ansökan eller det beslut som Näringsdepartementet fattat.

– Det är inte en del i beslutet, varken i regeringens beslut eller någon grund för EU-kommissionens bedömning av ärendet, säger Karin Boman Röding, Näringsdepartementet.

– Däremot fortsätter vi att titta på hur gränshandeln utvecklas och vad som händer inom Internethandeln, men som det ser ut i dag är gränshandeln stabil och växer lite, säger Brett Weihart.

Allt mer av detaljerna faller på plats ju längre som projektet pågår, inom någon dag kommer beslut om hur stor personalstyrka som kommer att behövas för att få det hela att fungera.

– Vi uppskattar att det rör sig om cirka 25-30 anställda som behövs, lite varierande på hur mycket trafik det blir, vi kommer dessutom att ha en egen brand- och räddningsfunktion, berättar Brett Weihart.

Brand och räddningsfunktionen ska finnas i beredskap när det startar eller landar ett flyg och de kommer att han en styrka på fem personer som sköter detta.

– Många som jobbar på flygplatsen kommer att ha flera olika funktioner och det gäller naturligtvis även brandmännen, men de ska vara ute vid en haverist inom 120 sekunder, så de måste vara klara att åka direkt om något skulle hända, konstaterar Brett Weihart.

Men han poängterar att det finns många funktioner som ska till för att en flygplats ska fungera, det handlar om allt från att hålla banan ren från snö, till att lasta planet till att städa och sköta servering och taxfreebutik.

– Till det kommer naturligtvis säkerhetskontroll, tull och gränskontroll, som hyrbilsföretag och många andra, men de är inte anställda av oss, betonar Brett Weihart.

Flygplatsen får en kapacitet så de kan ta emot plan som tar 300-350 passagerare, men det vanligaste blir flygplan med 180-200 passagerare. Brett Weihart tror att de flesta passagerare kommer att komma från Storbritannien, norra Tyskland, Holland och möjligen lite Ryssland.

– Ryssland har svängt lite fram och tillbaka, men vi får se hur det utvecklas med turismen därifrån, funderar Brett Weihart.

Första planet är planerat att landa i Sälen, någon gång under december 2019, ett exakt datum är så här långt inte spikat.

– Det är mycket som ska ordnas fram till dess, summerar Brett Weihart.

Source: Dala-Demokraten
Article: https://www.dalademokraten.se/artikel/dalarna/malung-salen/flygplatsbygget-i-salen-ar-i-full-gang-da-ska-de-forsta-passagerarna-kunna-boka-plats-pa-flyget