Dalaföretag först i världen med 5G-app: "De ville att vi skulle komma tillbaka"

Under skid-VM i Falun testade det lokala spelföretaget Tension Graphics 4G-sändningar. Under OS i Sydkorea tog de steget vidare och utformade en 5G-app där man kunde följa tävlingarna på sekunden utan fördröjning, något som de var först med i hela världen.

Resan för Tension började med att den sydkoreanska delegationen var på plats under vm-spelen i Falun 2015. De blev imponerade av Tensions 4G-sändningar och ett samarbete inleddes. En delegation från det sydkoreanska telekomföretag KT kom till Falun där Tension fick förfrågan om att bygga upp en 5G-anpassad OS-app under namnet KT OmniView, där tittaren själv kunde välja vilken tävlare de ville följa. Vd Magnus Björkman berättar om den stora skillnaden mellan 4G och 5G.

– Om man är uppkopplad på 5G blir det ingen fördröjningstid på x antal sekunder som det brukar vara på 4G. Om du startar en film via 5G kommer den gå igång på nolltid.

Appen var enbart ett försök att prova tekniken och resultatet blev lyckat. Tension blev först i världen med att prova det. Kommersiellt har 5G inte lanserats än utan kommer komma ut på marknaden inom snar framtid.

Det ska nämnas att Tension haft ett nära samarbete med Ericsson med personal från både Sverige och Korea under denna stora satsning. Ericsson stod för mjukvarorna, satte upp nätverket och stod för kamerorna och Tension applicerade det i själva apparna.

– Utan dem hade det aldrig gått, de tog fram tekniken.

Intresset och trycket efter succén känner Tension av än idag och det ringer någon varje vecka, berättar Magnus.

5G-tekniken är något Tension kommer fortsätta satsa på och man kommer kunna applicera nätverket på många olika sätt.

– Man kommer kunna koppla ihop alla möjliga tekniska prylar i hemmet. Idag om man vill koppla upp ett smart hem med lampor och lås går det via wifi men om man tar det i en större skala kommer man kunna koppla det med 5G, säger Magnus Björkman.

Men 5G är egentligen mer gjord för ett industriellt användande än för gemene man, fortsätter Magnus. Han vill gärna se att man satsar på "smart tillverkning" och "smarta fabriker" som kommer att fungera effektivare. Sjukhuspersonal kommer underlättas i sitt arbete och även självkörande bilar är med i bilden.

Vad nästa stora satsning blir för Tension kan inte Magnus Björkman avslöja än men det kommer bli internationellt.

Source: Dala-Demokraten
Article: https://www.dalademokraten.se/artikel/dalarna/falun/dalaforetag-forst-i-varlden-med-5g-app-de-ville-att-vi-skulle-komma-tillbaka