Ny mountainbikebana vid Lugnet – för både världselit och nybörjare

I helgen var det premiärtävlingar i den nya mountainbikebanan vid Lugnet i Falun. Banan har byggts med många alternativspår så att både väldigt rutinerade och väldigt oerfarna cyklister ska hitta en lagom utmaning i terrängen.

Falu kommun har byggt upp anläggningen för en halv miljon kronor och därför är tanken att banan ska hålla längre än bara en tävlingshelg.

– Banan kommer att finnas här varje dag så att alla som vill kan komma hit och prova på. Såvitt vi vet är det här den enda anläggningen i världen som finns tillgänglig och öppen hela året, förklarar kommunens fritidschef Tomas Jons.

”Växer så det knakar”
Banan i skogen ovanför skidstadion är anpassad för samma tävlingsgren som Jenny Rissveds från Falun tog OS-guld i 2016. Och sedan dess har det blivit en riktig ”boom” för cykelsporten enligt VM-silvermedaljören Emil Lindgren från Säter.

– Det växer så det knakar och det cyklas väldigt väldigt mycket i Sverige just nu.

Vad är det som lockar med cyklingen?

– Frihetskänslan, man kan upptäcka bygden och man kommer mycket längre genom att trampa än om man springer. Sen blir man aldrig fullärd heller, det är roligt varje dag, säger Lindgren.

Source: Svt.se
Article: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/ny-mountainbikebana-vid-lugnet-for-bade-varldselit-och-nyborjare