Premiär för Falu Vildvattenpark

Efter 30 år har en dröm gått i uppfyllelse för Bo-Marcus Lidström. Under lördagen slogs dörrarna upp till Falu Vildvattenpark, en oförliknelig skapelse på många sätt och vis.
– Det har alltid varit bestämt att det ska bli av men vissa saker tar bara lite längre tid.

En nära vän gav Bo-Marcus en bok: Hur man bygger konstgjorda vattenbanor för paddling, skriven av en tjeckoslovak på engelska. Han var då 20 år gammal, hade precis upptäckt paddlingens härliga adrenalin och bodde i Sollefteå i Ångermanland. Men boken blev mer än bara en enkel gåva. Den framkallade en vision om att en dag äga en egen fors.

Nu har drömmen blivit verklighet, 41 mil söder om där den först väcktes till liv: Falun, och närmare bestämt Främby. Forsarenan är den första i sitt slag i norra Europa och den närmaste ligger strax söder om Berlin i Tyskland.

– Det här är jättekul, helt fantastiskt kul. Jag var här till elva igår kväll och på plats klockan sju i morse. Vi har testkört en del i veckan för att veta var vi ska putsa och finslipa för att det ska bli perfekt. Sakta men säkert börjar det att bli mycket bra. Det är helt galet, säger Bo-Marcus som är ägare och projektledare.

Parken är en av de mest planerade i världen, menar han. Och det är lätt att tro på honom när han mycket och länge pratar om alla år av planering, projektering och andra typer av förberedelser.

– Jag tror att det är bra att börja med att inte ha några pengar alls men att tänka väldigt mycket. Målet har alltid varit att bygga en arena som kan bära sig själv. Om man tittar runt om i världen så finns ju den här typen av idrottsplats men de är ofta byggda till alldeles för stora summor för att det ska gå runt finansiellt.

En central del i visionen för parken har varit att konstruera för att få ett resultat där behagliga driftkostnader ska göra det möjligt för den stora massan att nyttja den. För att uppnå detta har Bo-Marcus besökt mängder av vattenparker runt om i världen med penna och papper i hand, analyserat och prata med ägare.

– En av de viktigaste frågor som jag ställde till dem var: Om du fick göra det igen, vad skulle du göra annorlunda? Det går inte att beskriva vilken värdefull information man fick ut av det. Och alla svarade i stort sett annorlunda. I vår park ska toppaddlare som vill uppnå världsklass kunna träna, men även barn som vill testa för första gången. Arenan är byggd för majoriteten av dem som aldrig paddlat tidigare.

Designen på banan är intelligent och formad som en cirkel där avståndet mellan start och mål endast är omkring tio meter. Man behöver i stort sett bara gå upp för en mindre trappa från den lugna lilla sjön till den pulshöjande forsen. Hela banan är totalt 160 meter.

– Jag har ritat allting själv och försökt att sudda ut misstag som andra gjort, det ska vara så praktiskt och enkelt som möjligt.

Området bjuder dock på mer än bara vattenbanan: tre övernattningsstugor med sex bäddar i varje, kafé för den fikasugne, omklädningsrum och reception.

– Tanken är att vi ska ha öppet året runt. Tänk att komma som turist till Falun på luciaafton, paddla i snörök och dricka varm glögg, säger han och skrattar.

Investeringen har gått loss på omkring tio miljoner kronor och är till största del finansierad av crowdfunding, där sammanlagt 131 investerare har investerat från 4000 till över en miljon kronor och är delägare i arenan. Bo-Marcus säger att han gått in med en väsentlig del av pengarna själv och en mycket stor arbetsinsats.

Bo-Marcus säger att han gått in med en stor summa pengar men att han vill inte avslöja hur mycket. Han betonar dock att det är en väsentlig del.

Vad skulle det betyda för dig om det visar sig att det här helt enkelt inte skulle fungera?

– När Boeing arbetade på ett stort och dyrt flygplan så var det någon av ingenjörerna som fick en liknande fråga av en journalist och han svarade: kan vi inte prata om någonting trevligare istället, som kärnvapenkrig eller annat? Det här kommer att funka, det gör det redan.

Bo-Marcus arbetar till vardags som läkare men har tagit tjänstledigt under sommaren för att fokusera på vattenparken.

Är tanken att du ska jobba heltid med det här i framtiden?

– Jag säger pass på den frågan, men mitt mål är att det här ska bli som ett självspelande piano.

Hur ser vattenparken ut om tio år?

– När vi fått bra snurr på forsen kan vi komplettera med andra saker. Det finns exempelvis inget bra klättringscentrum i Falun, det är en idé. Om tio år är det väldigt mycket aktiviteter här, vi har gott om plats.

Kan du utveckla det där?

– Från och med idag har vi en produkt att arbeta med. Detta är bara början, säger Bo-Marcus.

Source: Dalarnas Tidningar
Article: https://www.dt.se/artikel/dalarna/falun/premiar-for-falu-vildvattenpark-da-slapper-agaren-en-nyhetsbomb-detta-ar-bara-borjan