Träfabrik öppnar snart på Outokumpus område i Långshyttan – Setra berättar om satsningen

Optimismen är stark inom skogsindustrin och stora pengar investeras i Sverige för vidareutveckling av trä. Om några veckor drar Setra igång en ny fabrik i Långshyttan.

På onsdagskvällen hålls ett öppet seminarium om "Träbyggandet i en ny tid" på Gammelgården i Ludvika. En av talarna är Anna-Lena Gull. I maj i år anställdes hon som projektledare för Setras investering i en KL-träfabrik. Den ska stå klar i Långshyttan under 2020 och ett 60-personer beräknas arbeta i den nya fabriken, enligt uppgifter från bolaget i februari i år.

Setra har redan ett 60-tal anställda i Långshyttan på ett industriområde nära sjön Amungen. Inom kort, i september, börjar Setra även tillverka varor på industriområdet där Outokumpu tidigare höll till. Kring årsskiftet köpte Setra fastigheten av Outokumpu och där ska trävarukoncernen sätta upp två olika tillverkningslinjer i industrilokalerna.

Den första fabriken ska tillverka råämnen till fönsterkarmar och -bågar och den andra, som står klar om två år, ska tillverka KL-trä, eller korslimmat trä. Det är en produkt som bland annat kan användas för att bygga industrifastigheter och bostäder.

– Det är nya verksamheter för Setra båda två, säger Anna-Lena Gull.

Träindustriföretaget kommer inte att fylla hela Outokumpus område med sina två nya fabriker.

– Det blir en del yta kvar. Det finns fortfarande lite plats för nästkommande investeringar om det skulle behövas, säger Anna-Lena Gull.

Under seminariet i Ludvika ska hon berätta mer om Setras investeringar i Långshyttan. Andra talare på seminariet om träbyggande är bland annat Jessica Becker, koordinator på Svenska trästadsrådet och Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna. Centerpartiet arrangerar mötet.

Source: Dalarnas Tidningar
Article: https://www.dt.se/artikel/dalarna/hedemora/trafabrik-oppnar-snart-pa-outokumpus-omrade-i-langshyttan-setra-berattar-om-satsningen