AQ tog klivet över kommungränsen – nyetablering i Smedjebacken i samarbete med Lycksta AB

I februari i år kom beskedet, AQ Welded Structures AB lägger ner tunnplåtsverkstan på ABB:s område i Ludvika. 51 jobb hängde i luften. Men nu står det klart att AQ inte lämnar Västerbergslagen helt och hållet.

I en något lättare kostym har nämligen AQ tagit ett kliv över till grannkommunen Smedjebacken. Intill riksvägsrondellen/infarten till centralorten signaleras detta sedan den 1 juli i somras.

På gräsytan framför de lokaler, där det tidigare trycktes böcker och där verkstadsföretaget Lycksta AB varit verksamt sedan 2013, upplyser en stor skylt med en "minischas" (siluett av fartyget som pryder rondellen) längst upp att här har AQ etablerat sig.

Enligt AQ:s vd, Tord Pettersson ska avvecklingen av tunnplåtsfabriken och överflyttningen av såväl maskiner som personal från Ludvika vara klar i november/december:

– Då kommer någonstans mellan 25-30 personer vara sysselsatta här i Smedjebacken.

Att AQ hyr in sig i lokalerna betyder inte att Lycksta lämnar kommunen. Lycksta AB kvarstår som fastighetsägare, medan AQ har köpt inkråmet/rörelsen och övertar också Lyckstas sex anställda.

– Vi kommer att samarbeta, vilket kommer att gynna båda företagen, säger Tord Pettersson.

Kommunalrådet Fredrik Rönning (S) och näringslivschefen Lennart Silfverin, som i torsdags besökte företaget, är mycket nöjda med att storkoncernen AQ valde Smedjebacken som etableringsort.

Att det tillfört kommunen fler arbetstillfällen gör ju inte saken sämre.

– Men det viktiga är att jobben stannar i regionen, Smedjebacken och Ludvika ser vi som en arbetsmarknad, understryker båda två.

Tord Pettersson avslöjar att redan när beslutet om att lägga ner tunnplåtsfabriken i Ludvika togs, så diskuterades det att söka nya lokaler i området. Och Lycksta med sin enhet i Smedjebacken fanns med i ett tidigt skede.

Delar av verksamheten i Ludvika har under året flyttats och fördelats mellan AQ-koncernens enheter i Sollefteå, Pålsboda och Bulgarien.

– Det vi har kvar och som nu lokaliseras till Smedjebacken är den avancerade aluminiumsvetsningen, berättar Tord Pettersson.

Lycksta AB:s ägare och vd, Torgny Johansson, säger till tidningen att han vid 66 års ålder tycker det är dags att dra ned på arbetstempot. Och uppgörelsen med AQ tycker han blev bra.

– Även om jag pensionerar mig så kommer jag att finnas kvar i Lycksta och hyra ut mina tjänster på konsultbasis.

Efter ett par år som Smedjebacksbo har han dock flyttat hem igen, till Västerås.

Source: Dalarnas Tidningar
Article: https://www.dt.se/artikel/dalarna/smedjebacken/aq-tog-klivet-over-kommungransen-nyetablering-i-smedjebacken-i-samarbete-med-lycksta-ab

September 3, 2018

Steel | Smedjebacken

Back to archive