Amazon öppnar tre datacenter i Sverige

Stockholm blir en ny AWS-region när Amazon öppnar tre datacenter runt staden nästa år. IT-jätten Amazon Web Services öppnar tre datacenter i Sverige. Redan nästa år ska allt vara klart, avslöjar bolagets vd Andy Jassy som samtidigt hyllar Stockholms startupsektor.

Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Redan nästa år kommer var och en av städerna att ha ett nytt datacenter från Amazon Web Services – en del av det amerikanska IT-bolaget Amazon. Anledningen är att Amazon ska göra Stockholm till en av bolagets totalt 16 regioner med minimal nedtid och maximal hastighet för molnkunder.

“Många av de mest framgångsrika startupbolagen i Norden som iZettle, King, Mojang och Supercell likväl som många respekterade storföretag som Ikea, Nokia, Scania och Telenor använder Amazon Web Services för sin verksamhet. Att Stockholm blir en AWS-region gör det möjligt för våra nordiska kunder med krav på snabb tillgänglighet och lokal datalagring att flytta resten av sina applikationer till AWS”, säger Andy Jassy, vd för Amazon Web Services.

I en intervju med Di Digital lyfter han fram den snabba tillväxten i Stockholms startupsektor som en av de viktigaste anledningarna till Amazons storsatsning.

“Vi har haft många kunder i Norden under lång tid. Startupsektorn är glödhet med allt från Mojang som använder oss för Minecraft, Supercell med Clash of Clans och bolag som Bambora och Quinyx som byggt hela sin verksamhet på vår plattform”, säger Andy Jassy.

Till skillnad från de datacenter som till exempel Facebook har byggt i Sverige tidigare är AWS datacenter inte till för det egna bolaget. Det är inte heller en investering som i första hand handlar om billig kyla. Syftet är att nordiska, och framför allt svenska företag, ska kunna koppla upp sig mot en starkare infrastruktur än vad som tidigare varit möjligt för att AWS ska kunna växa sin affär i Sverige.

“Varje gång vi etablerar oss i en ny region är det alltid några kunder som säger till oss att de behöver infrastrukturen nära slutanvändarna för att leva upp till kraven på kort svarstid. Men det finns också lagstiftning som spelar in och ibland är det företag som rent kulturellt tycker att det känns bättre att ha sin data lokalt”, säger Andy Jassy.

“Vi avslöjar aldrig våra investeringar per region. Men det är en stor investering inte bara i själva infrastrukturen utan också i personal vi anställer. Över tid kan det handla om miljarder dollar om Stockholm är en framgångsrik region, och alla regioner som vi lanserat hittills har varit framgångsrika”, säger Andy Jassy.

Datacentren byggs i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås för att de ska ligga tillräckligt nära varandra för att inte påverka svarstider, men tillräckligt långt ifrån varandra för att kunna ha olika reservplaner så att till exempel större strömavbrott inte ska sänka alla tre samtidigt. För städerna där datacentren byggs innebär AWS investering nya arbetstillfällen. För befintliga, och framtida, företag i Stockholmsregionen innebär utbyggnaden av infrastruktur att man får tillgång till den i dag mest kraftfulla molnlösningen som finns på marknaden.

Näringsministern Mikael Damberg välkomnar beskedet om Amazons storsatsning i Sverige.

“AWS investering i Sverige kommer att stärka vår position i den globala digitaliseringen. För oss handlar handel i en modern värld inte bara om varor utan och om tjänster, kunskapsdelning och ett fritt flöde av data”, säger han.

Byggandet av datacentren kommer att påbörjas inom kort så att alla tre är klara och i drift 2018. Investeringen i Sverige är en del i AWS globala strategi där man i konkurrens med till exempel Microsoft, Google och Oracle storsatsar för att bygga ut sin geografiska täckning. Andy Jassy säger också att investeringen som nu sker i Sverige troligtvis bara är starten på något mycket större.

“I dag har vi 16 platser i världen där vi byggt en region med flera datacenter som vi nu gör i Sverige. Men jag tror att i stort sett alla utvecklade länder kommer att ha den här typen av infrastruktur i framtiden. Det handlar om hur snabbt vi kan bygga ut. Om några år kan jag tänka mig att vi bygger liknande lösningar i fler nordiska länder och kanske även flera inom ett och samma land”.

Source: Di Digital
Article: http://digital.di.se/artikel/amazon-oppnar-tre-datacenter-i-sverige