Löfven vill locka Alibabas investeringar till Sverige

Svenska regeringen hoppas kunna locka den kinesiska jätten Alibaba att bygga ett nytt datacenter i Sverige. Imorgon träffar statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg Alibabas vd Jack Ma under det pågående Kinabesöket. Då finns datacentret på agendan.

Det råder ingen tvekan om att det är en stor satsning som den svenska regeringen nu gör i Kina. Fyra ministrar är på plats. Förutom Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg, är även handelsminister Ann Linde och miljöminister Karolina Skog med på resan. Till det kommer representanter för cirka 60 företag. Det är sällan ett sådant koppel av ministrar och direktörer reser samtidigt.

Mikael Damberg noterar med viss belåtenhet att Stefan Löfven åter har fått access på högsta nivå.

– Det är onekligen en fjäder i hatten att den svenska statsministern har fått besöka den kinesiska presidenten, Xi Jinping, för andra gången på två år, säger Mikael Damberg.

Imorgon är det dags för audiens hos Jack Ma, vd för e-handelsgiganten Alibaba, världens största näthandelsbolag. Både Stefan Löfven och Mikael Damberg kommer att delta. Damberg sticker inte under stol med att förhoppningarna är stora.

– Vi tror att en lång rad välkända svenska varumärken har möjlighet att ta ett tydligare steg in på Alibabas e-handelsplattform. Jag tänker bland annat på Fjällräven, Baby Björn och Stiga. Tanken är förstås att öppna upp för svenska bolag att sälja mer här.

Men Mikael Damberg avslöjar också att regeringen har en annan agenda. Uppdraget är att locka den kinesiska jätten till Sverige, eller i alla fall en del av Alibabas investeringar.

– Det kanske är så att Alibaba funderar på att göra ytterligare investeringar i Europa. I så fall vore Sverige en perfekt del av norra Europa att göra det på, exempelvis att bygga ett datacenter, säger Mikael Damberg.

Ett avgörande tema för hela resan är att få upp den svenska exporten till Kina. Den har redan växt dramatiskt det senaste decenniet. Från drygt 20 miljarder 2006 till 46 miljarder 2016. Damberg tror inte att det är orimligt att den siffran är 60 miljarder om fem år.

– Det finns en stor nyfikenhet på Sverige och det finns samtidigt ett stort investeringsbehov här i Kina av miljösmarta investeringar, säger Mikael Damberg.

Han anser att det tillsammans kan bli en perfekt kombination för svenska teknikinnovativa bolag. Den kinesiska marknaden är gigantisk och det behövs inte några stora marknadsandelar för att man snart ska omsätta miljardbelopp.

Kina är en hårt politiskt styrd enpartistat. Det gör – anser Mikael Damberg – att svenska politikers roll som dörröppnare är viktigare här än i många andra länder. Kinesiska företag behöver se att affärsförbindelserna mellan Sverige och Kina är godkänt på högsta politisk nivå.

Hur främjar svenska regeringen affärer med Kina utan att glömma bort kampen för mänskliga rättigheter i landet?

– Vi tar regelbundet upp frågan om mänskliga rättigheter. Kina är väl medveten om vår position i den frågan. Och vår bild är att vi har goda möjligheter att framföra våra åsikter – även där vi tycker väldigt olika, säger Mikael Damberg.

Source: SvD
Article: https://www.svd.se/lofven-vill-locka-alibabas-investeringar-till-sverige/om/naringsliv