Yttermalungs camping satsar på safaritält

De ständigt uppbokade stugorna har lett till att ägarna vill bredda utbudet. Men istället för att köpa in nya stugor för säsongen har Yttermalungs camping valt att vara lite mer trendiga. De har hakat på camping-trenden Glamping.

– Vi har redan satt upp två safaritält, säger Hilje Blaauw, en av ägarna.

Glamorous camping, eller glamping som det förkortas, har under senare år varit en växande trend. Det började i Storbritannien 2005 och har sedan dess spridit sig till andra delar av Europa. Och nu har det alltså nått Dalarna och Yttermalung.

– Det bygger alltså på att det är stora tält med fasta sängar och möbler. En lyxigare och bekvämare version av traditionell camping helt enkelt. Samtidigt får man en naturskön upplevelse, säger Hilje Blaauw.

Yttermalungs camping startade 2009. Ägarna började då med sex stugor och tolv campingplatser. De bokades relativt snabbt och bara några år senare köptes ytterligare fyra stugor in för att mätta efterfrågan. Hilje och hennes man, Peter Lucas, jobbar mycket mot den internationella marknaden och har många gäster från både Nederländerna och Belgien. Och det var just genom dessa som de hörde talas om glamping.

– Många av våra gäster hade testat på att bo på sådana "hotell" i Italien, Spanien och Frankrike. Jag och min man kikade på marknaden inom besöksnäringen och upptäckte att det hade trendat rejält sedan vi flyttade till Sverige 2003, säger hon.
Efter att ha grubblat på saken i fyra år har alltså paret nu bestämt sig. På den västra delen av campingen står nu två nyinköpta afrikanska safaritält uppställda. De är ljusbeiga och tre meter höga. Men det finns fortfarande arbete kvar att göra.

– Vissa saker är ännu inte på plats, exempelvis kokplatta, mikro och kaffebryggare. Men när allt är klart kommer gästerna kunna göra allt i tältet som man kan göra i ett hus. Det enda som inte finns i tälten är dusch och toalett. Vid sådana behov får man låna de andra faciliteterna på campingen, säger Hilje Blaauw.

Samma kostnad för de två tältet hade räckt till en ny stuga. Men paret kände att de vill variera utbudet.
– Vi tror på det här konceptet. Man måste hela tiden förnya sig. Det känns spännande att kunna erbjuda något annorlunda, säger Hilje Blaauw.

Tälten ska vara helt iordningställda under vecka 27. De första gästerna flyttar in i början av juli.
–Vi börjar med två tält den här sommaren. Sen plockas de ner till hösten. Eventuellt kan det bli ytterligare två tält nästa år, säger Hilje Blaauw.

Source: Dalarnas Tidningar
Article: http://www.dt.se/dalarna/malung-salen/yttermalungs-camping-satsar-pa-safaritalt