”På väg mot rekordnotering”

Turistsäsongen har startat bra i Leksand och Rättvik.

— Bokningsläget för oss är bättre just nu än vad det var förra året. Utan att ha några exakta siffror ser det ut som att vi är på väg mot en rekordnotering för antal besökare under en säsong, berättar en nöjd Jill Sand på Dalhalla.

Jill vet inte riktigt varför det ser bättre ut än förra året.

— Vi startade upp årets säsong med att ha Sting på besök som lockade rekordpublik. Vi hade jättebra artister förra året också, men kanske är programmet lite mer attraktivt i år, det är jättesvårt att svara på, fortsätter Jill.

Draghjälp från TV

Vi har stämt av med olika platser och Marie Wikström, anläggningschef på Siljansbadets Camping och Rättviks Camping har en teori om varför det ser ut som det gör.

— Det är bara mina egna spekulationer, men jag tror mycket har att göra med hur läget ser ut i världen just nu. Många väljer att stanna hemma istället för att åka till exempelvis Turkiet. Sen har nog de senaste årens tv-program med fokus på just camping spridit en ny, festligare bild av campinglivet.

Även för en liten camping som i Västanvik ser prognosen god ut inför resten av sommaren.

— Vi har fått en bra start och det ser verkligen jättebra ut. Mycket bättre än förra året, berättar Henk Nijmeijer.

Leksands Strand har haft en bra start, men lite trögare än förra året, vilket kanske var väntat med tanke på att 2016 var det bästa året någonsin för anläggningen.

— Vi märker att det börjar komma igång nu och veckorna 28-31 är det nästan fullbelagt i våra stugor där vi endast har några strönätter kvar. Vi har byggt ut campingdelen och där finns det fortfarande platser kvar för längre vistelser, berättar VD Kristin Forsberg.

Dalhalla hjälper hotellen

För några av hotellen i området ser det också bra ut, även om man på Dalecarlia i Tällberg ligger lite efter förra årets siffror vid samma tidpunkt.

— Tittar vi på juli hade det kunnat vara lite mer bokat men sammantaget har det varit väldigt bra med bokningar ändå, säger Ingela Leman, sälj- och marknadsansvarig.

På Lerdalshöjden i Rättvik har man precis lämnat en riktigt bra månad.

— Juni var väldigt bra och vi hade 100 fler bokade nätter än 2016, berättar Elisabeth Willner-Perez, VD för Hotell Lerdalshöjden.

Gemensam nämnare för Dalecarlia och Hotell Lerdalshöjden är Dalhalla då man allt som oftast är fullbelagda när kalkbrottet står som värd för olika konserter. Både Leman och Willner-Perez berättar även om att det är svårt att förutse hur många bokningar som väntas komma in då hela bokningssystemet idag blivit mer anpassat för gästerna. Idag är det vanligt att man bokar på kvällen innan man har tänkt besöka hotellen.

Sammanfattningsvis ser det bättre ut än förra året, men hur bra det till slut kommer bli kan ingen styra över.

— Vädret är ju självklart alltid ett frågetecken. Men vi har gjort det vi tycker behövs och är optimistiska. Nu väntar vi bara på värmen, avslutar Kristin Forsberg från Leksands Strand.

Source: Siljan News
Article: https://www.siljannews.se/ekonomi/pa-vag-mot-rekordnotering?_escaped_fragment_