Kinesiska jätten blickar mot Sverige för nytt bygge av datacenter

Kinesiska e-handelsgiganten Alibaba är på jakt efter ett nytt datacenter i Europa, utöver det första, som öppnades i Frankfurt i november.

Alibabas nya val kan bli – Sverige.

En anledning till att Alibaba är i så stort behov av nya datacenter är att bolaget säljer så kallade molntjänster till företag. En konkurrent – ett företag som kommit ännu längre än Alibaba på detta område - är amerikanska Amazon. En annan rival på området är Google.

Molntjänsterna är en av Alibabas snabbast växande verksamheter, och ett exempel på den extrema tillväxten är att intäkterna under det senaste kvartalet fördubblades.

Men just Europa har hittills varit ett sorgebarn för det kinesiska bolaget. Enligt vicechefen för internationella affärer och pr-arbete, Lin Luo, har Alibaba ännu inte hittat rätt taktik i Europa. Att man bara har ett enda datacenter i Europa betraktas av Alibaba som en del av problemet.

– Just nu är Europa verkligen en svag region för oss, en mycket svag. Vi måste komma fram till den bästa strategin för området, säger Lin Luo till Bloomberg News. Enligt nyhetsbyrån nämner Alibabachefen specifikt två potentiella platser för nya datacenter: London och Sverige.

Även om molntjänsterna hittills står för en mindre del av Alibabas intäkter, lär detta ändras markant inom några år. Banken JP Morgan Chase skriver i en färsk analys att Alibabas molnverksamhet om fyra år, 2021, kan generera 15 procent av koncernens intäkter.

Source: Computer Sweden - Idg
Article: https://computersweden.idg.se/2.2683/1.689740/alibaba-datacenter-sverige?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ComputerSweden20SenasteNyheter+%28CS%3A+Computer+Sweden+20+senaste+nyheter%29

September 29, 2017

Data center

Back to archive