Utopia Arkitekter och SSAB lanserar plåtsamarbete

Utopia Arkitekter är nominerade till World Architecture Festival Awards med sin vandringsstuga, Skýli. Projektet som har högt ställda hållbarhetsambitioner är baserat på en stomme i massivträ med en fasad i GreenCoat-plåt från SSAB. När festivalen öppnar i Berlin den 15 november lanserar de två företagen sitt partnerskap där Skýli är ett av flera projekt med plåt som bärande inslag i gestaltningsidén.

Skýli togs ursprungligen fram som ett förslag för en vandringsstuga som skulle kunna byggas på svårtillgängliga platser längs med vandringsleder på Island. Konceptet bygger på en konstruktion som är enkel att transportera, snabb att montera, hållbar och vacker.

Hållbarhetsaspekten blev utslagsgivande i valet av SSAB som partner, där CO2-snål svensktillverkad stålplåt, lackerad med färg baserad på svensk rapsolja stod sig bäst i konkurrensen med andra alternativ.

Just nu ser det ut som att den första versionen av Skýli kommer att byggas i de Österrikiska alperna. Men innan dess ska projektet alltså tävla i Berlin i kategorin Leasure Led Development mot en lång rad betydligt större och mer spektakulära projekt. Och förhoppningarna är högt ställda.

– Skýli känns helt rätt som startskottet för vårt partnerskap med SSAB och även om vi så klart hoppas på seger så är bara en nominering i den här tunga kategorin en rejäl fjäder i hatten, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Så väl den starka tron på Skýli som de stora förhoppningarna på partnerskapet kring andra projekt är ömsesidig.

– Vi träffade Utopia Arkitekter på förra årets festival då vi också fick se Skýli för första gången. Vi blev direkt förälskade i den vackra blå stugan och började redan då diskutera ett möjligt samarbete kring både Skýli och ett antal andra projekt. Nu är vi väldigt glada men inte det minst förvånade att projektet är ett av de nominerade bidragen i årets tävling, säger Anke Meyer, marknadschef på SSAB.

Skýli är ett av många arkitektoniskt intressanta projekt från Utopia Arkitekter där plåt på olika sätt sätter sin tydliga prägel på gestaltningen. Och på kontoret ser man redan fram emot att utveckla dem vidare i ett nära samarbete med SSAB. Näst på tur efter Skýli står ett spektakulärt bostadsprojekt i Norrköping.

Source: Byggnyheter.se
Article: http://www.byggnyheter.se/20171114/19663/utopia-arkitekter-och-ssab-lanserar-platsamarbete

November 14, 2017

Steel | Borlänge

Back to archive