Så ska Amazon locka svenska storföretag till molnet

Det är varken de tunga systemen eller de egna datahallarna som utgör det största hindret för storföretagen att ta steget upp i molnet. "Det gäller att få människorna att inse att det inte finns något skrämmande i det här", säger Stephen Orban, enterprisechef på Sverigeaktuella AWS.

Att många av de stora molnleverantörerna har sitt starkaste fäste inom startup-segmentet och bland yngre företag är inte så konstigt – det är företag utan arv av datahallar, licenser och gamla system. ”Born in the cloud” som det brukar heta.

Knepigare har det varit att få de stora koncernerna med system som byggts upp under decennier att flytta över.

Men det finns ett annat hinder för storföretagen att gå över till det publika molnet, nämligen människorna i organisationen. Det säger Amazon Web Services chef över enterprise-segmentet Stephen Orban när Computer Sweden träffar honom under konferensen re:Invent i Las Vegas.

– De flesta storföretag har blivit storföretag eftersom de gjort det de gör under lång tid. Det största hindret för dessa att gå över till molnet är att få över människorna och få dem att ändra beteende. En del är rädda för det okända.

Läs också: Så ska AWS satsa i Norden: ”Vi fortsätter expandera”

– Det är ett av mina viktigaste uppdrag att utbilda och lära dem om det här. Nu lanserar vi också träningsmoduler online, som ska ge storföretag möjlighet att själva utbilda sig på vår plattform.

– Det gäller att få människor att förstå att det här inte är skrämmande och att det som de gjort som system- eller databasadministratör, eller som nätverksingenjör fortfarande är värdefullt, men att det är enklare att göra det i stor skala i molnet.

Vidare har AWS sjösatt skräddarsydda program för att migrera från egna datahallar till molnet.

– Vi märker ju att det finns många företag som måste lägga huvuddelen av sin tid på att hantera sina befintliga system, och de byggt upp under år eller till och med decennier, men som hellre hade lagt den tiden på att utveckla nya funktioner.

Just att kunna fokusera på att bygga nya funktioner är en av drivkrafterna för molnet som Orban nämner. En annan är att storföretag ofta köper på sig mindre företag, och slår samman, och att molnet är ett bra ställe för att centralisera system.

AWS vill inte svara på hur stor del av deras försäljning som går till storföretag versus startups – i stället räknar Stephen Orban upp en mängd stora koncerner som tagit steget: CapitalOne, Dow Jones, Johnson & Johnson, BP, Shell, Nike och så vidare. Ett svenskt företag dyker också upp bland exemplen: låstillverkaren Assa Abloy.

– Det är ett enormt innovativt företag som använder vår plattform för att utveckla lås- och upplåsningfunktioner i mobiltelefoner.

Och när vi ändå är inne på Sverige så är det högaktuellt för AWS och vice versa, i och med de datacenter som företaget håller på att bygga här – vilket innebär att Sverige blir ett av de fem första länderna i Europa att få egna datacenter. Deras syfte när de bygger upp de här ”tillgänglighetsregionerna” som de talar om är bland annat att det ska skapas ekosystem runt deras plattform och verktyg.

Därtill släpper de en rad färdigpaketerade verktyg för mjukvaruutvecklare att till exempel skapa lösningar inom maskininlärning, AI eller något annat eftertraktat område.

– När vi bygger upp en ny region innebär det stora möjligheter för hela det här ekosystemet, både för systemintegratörer och för mjukvaruutvecklare, att bli ännu vassare på vår plattform. Kanalen är väldigt viktigt för oss och det har den varit från början.

– Vi märker att det finns en stor vilja hos storföretagen framför allt att utveckla branschspecifika lösningar: nya bankupplevelser i finansindustrin, nya processer i läkemedelsutvecklingen i den sektorn och liknande.

Source: Computer Sweden - Idg
Article: https://computersweden.idg.se/2.2683/1.693849/aws-locka-molnet?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ComputerSweden20SenasteNyheter+%28CS%3A+Computer+Sweden+20+senaste+nyheter%29

December 5, 2017

Data center

Back to archive