Rekordhög vinst för Boliden

Med en urstark kopparproduktion i ryggen utklassade Boliden analytikernas förväntningar både vad gäller försäljning och resultat under det fjärde kvartalet. Men samtidigt delar man ut mindre än förväntat till aktieägarna och det finns flera uppenbara risker under inledningen av 2018.

Gruv- och smältverksbolaget Boliden BOL +0,8%s resultat före skatt uppgick till 3 miljarder kronor under fjärde kvartalet 2017, en rekordhög vinst under ett enskilt kvartal. Därmed klådde man analytikernas genomsnittsprognos med hela 19 procent, enligt SME Direkt.

Det mesta gick rätt för Boliden, med höga metallpriser, fördelaktiga valutakurser, stabil produktion i gruvorna, förbättrad tillgänglighet i smältverken och höga metallhalter i den brutna malmen.

”Det är ett jättestarkt resultat. Vi kommer ju från ett svagare tredje kvartal som präglades av överraskande mycket underhåll, men nu föll egentligen alla bitar på plats samtidigt”, säger Lennart Evrell, vd på Boliden, till Di.

Den totala försäljningen under det fjärde kvartalet på 13,6 miljarder kronor slog också analytikernas förväntningar. Det är i synnerhet en urstark kopparproduktion som har fungerat som draglok för Boliden, med rekordhöga mineralhalter vid flagskeppsgruvan Aitik på 0,32 procent.

”Vi har en stor mineralreserv och gräver just nu i den feta malmen i botten av dagbrottet, som är mer rik på metaller än volymerna på sidorna. Framöver går Aitik mot lägre halter, men det är ingen hemlighet”, säger han.

Den totala volymen anrikad malm uppgick samtidigt till 10,1 miljoner ton, vilket är det näst bästa resultatet någonsin för dagbrottet utanför Gällivare. Samma stabilitet i produktionen är dock inte självklar under det första halvåret 2018, fram tills dess att den nya krosstationen invigs på anläggningen, vilket kan påverka resultatet negativt.

Underjordsgruvan Garpenberg uppvisade också rekordnivåer av höghaltig malm, med 4,9 procent zink. Men även här förväntar sig Boliden en nedgång under 2018 till i genomsnitt 4,0 procent och ännu lägre halter än så under det nu pågående första kvartalet.

Ett tredje kortsiktigt orosmoln är också de tuffa rådande väderförhållandena med låga temperaturer.

Source: Dagens industri
Article: https://www.di.se/nyheter/rekordhog-vinst-for-boliden/

February 14, 2018

Mining | Hedemora

Back to archive