Facebooks storsatsar – bygger teknologiskt center i Luleå

Facebook storsatsar i Luleå med ny serverhall – och ett teknologiskt center. "Det är väldigt positivt", säger kommunalrådet Niklas Nordström.

På eftermiddagen togs beslutet vid kommunstyrelsens arbetsutskott att sälja 35 000 kvadratmeter mark ute på Porsön till företaget Pinnacle Sweden för 3,3 miljoner kronor. Direkt efter att beslutet klubbades meddelade Facebook att den tredje serverhallen kommer att byggas.

– Det intressanta är att det här tredje datacentret är kapacitetsmässigt nästan lika stort som de andra två tillsammans. så det är en jätteverksamhet som de etablerar här, säger Niklas Nordström.

Utöver serverhallen utökar Facebook sin verksamhet i Luleå med ett så kallat Technology Deployment Center i Science Park.

– Det roliga är att de breddar basen vid sidan av det här med datacentret. Vi har fört en dialog, Luleå näringsliv, universitetet och vi från kommunen, om hur man skulle ta nästa steg. Och nu kommer det här, säger Niklas Nordström.

– Det är väldigt positivt, att det kommer andra typer av jobb. Det har vi strävat efter.

Li Skarin, vd på Luleå Näringsliv, ingår i den delegation från Luleå som besöker USA just nu.

– Investeringen är historiskt enorm. Men det här visar också att Facebook vill göra mer än att bara bygga datacenter. Att man faktiskt ser att man kan lägga en del teknikutveckling hit upp, säger Li Skarin.

Enligt Skarin kommer Facebook att jobba med teknisk utveckling av både hård- och mjukvara.

– De bygger ju mycket själv och utvecklar själv. Det känns som att nu börjar vi prata även forskning och utveckling. Väldigt roligt.

Source: Kuriren.nu
Article: http://www.kuriren.nu/nyheter/lulea/facebooks-storsatsar-bygger-teknologiskt-center-i-lulea-nm4827913.aspx