Sälens besökare är i huvudsak svenskar. Nu hoppas det lokala näringslivet att en flygplats ska locka europeiska gäster.
Några kilometer utanför den lilla byn Rörbäcksnäs i Malung-Sälens kommun i Dalarna ligger Sälens flygfält, omgivet av skog och fjäll. Det byggdes år 1972, har ägts av Sälenfjällens Flygklubb och är i dag en blygsam syn med en landningsbana och ett par hangarer. Men de närmaste åren väntar stora förändringar.
Just nu pågår ett förberedelsearbete med skogsmaskiner för att röja undan träden omkring den befintliga landningsbanan. Efter det ska byggnationen påbörjas av Scandinavian Mountains Airport som väntas öppna hösten 2019 och som ska ta emot i första hand internationella reguljär- och charterflyg.
Det var först i maj som EU-kommissionen gav grönt ljus för det statliga stödet på 250 miljoner kronor som 2014 beviljades av regeringen Reinfeldt. Resten av den totala byggkostnaden på 680 miljoner täcks av ägarbolaget Scandinavian Mountains där exempelvis skidanläggningsföretaget Skistar och näringslivsorganisationen Destination Sälenfjällen ingår.
Sälenområdet är i dag en av Sveriges största turistdestinationer med en omsättning på drygt 3 miljarder kronor. Men den överväldigande majoriteten av gästerna är svenskar. Den nya flygplatsen är en förutsättning för att Sälen ska kunna locka till sig fler utländska turister. För en skidintresserad från närområdet är det inte något problem att ta sig till Sälen via bil, tåg eller buss. Men för någon som först behöver landa på Arlanda eller Landvetter kan transfertiden ha en avskräckande effekt. Med den nya flygplatsen kan tiden för internationella besökare kortas ner avsevärt. Sälenfjällen och skiddestinationen Trysil i Norge ligger en respektive fyra mil från den nya landningsbanan.
– Tyskland, Nederländerna och England är marknaderna som vi vill nå. Vi ser ett intresse, och målet är att vi ska ha direktflyg från dessa länder. Etableringen kommer inte bara att ge fler internationella gäster utan även skapa arbetstillfällen, säger Charlotte Skott, kommunikations- och utvecklingschef på Scandinavian Mountains.
Men varför ska skidintresserade tyskar eller holländare välja Sälen framför exempelvis Alperna?
– Alperna har bra och avancerad skidåkning, men den är inte lika lättillgänglig. Skidprodukten i Sälen är mer lämplig för barnfamiljer. En annan viktig aspekt är att Sälens destinationer inte ligger i mörkret i dalgångarna, utan på fjällen, säger Jonas Bauer, destinationschef på Skistar, som har investerat 100 miljoner kronor i bygget av flygplatsen.
Den andra frågan handlar om omfattningen på efterfrågan. Scandinavian Mountains har genom bland annat marknadsundersökningar och kontinuerliga diskussioner med flygbolag prognostiserat för drygt 110 000 passagerare vid det femte året efter flygplatsens öppnande.
Men kritiska röster har höjts mot dessa beräkningar. Arne Karyd, före detta utredare på Luftfartsverket och Trafikverket, har på egen hand undersökt flygplatsplanerna och menar att trafikprognoserna är ”orealistiska” i en artikel i SVT Nyheter från juli 2016.
– Det finns en efterfrågan i enlighet med prognoserna, men en ny flygplats innebär inte att det kommer fler besökare om vi inte fortsätter att skapa en attraktiv destination, säger Charlotte Skott.
Intill den nya flygplatsen ska Scandinavian Mountains uppföra ett köp- och upplevelsecentrum på totalt 28 000 kvadratmeter. Byggkostnaden blir 400 miljoner kronor, vilket ska finansieras genom nyemission i ägarbolaget, banklån och bidrag från Tillväxtverket. Enligt en rapport från HUI Research kan köpcentrumet omsätta drygt 1,5 miljarder kronor inom ett par år efter färdigställandet. Detta kan jämföras med detaljhandeln i Malung-Sälens kommun som har en omsättning på 800 miljoner kronor. Antalet köpcentrum i landet har fördubblats de senaste femton åren och i somliga fall har de medfört negativa konsekvenser för den befintliga handeln i stadskärnor och omkringliggande kommuner. HUI Research bedömer dock att köpcentrumet vid flygplatsen, som främst riktar sig till norrmän och internationella besökare, kommer att ha en begränsad effekt på närområdets detaljhandel.
Hans Unander, kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun, tror att flygplats- och köpcentrumprojektet kommer att bidra till att vända den negativa befolkningsutvecklingen genom att arbetstillfällen skapas i både bygg- och driftskede.
– Jag är mycket positiv och tror att det kommer att bli ett ”före” och ”efter” flygplatsen.
Source: Nya MSN SverigeArticle: http://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/s%C3%A4len-ska-lyfta-med-egen-flygplats/ar-AAsw7uq